Pensioenen

De verhoging van de AOW-leeftijd heeft mogelijk gevolgen voor de hoogte van uw inkomen als u eerder met pensioen wilt. Ook de financiële problemen bij diverse pensioenfondsen kunnen uw pensioenuitkering negatief beïnvloeden. En wat te denken van factoren zoals het eerder willen stoppen met werken, een nieuw baan of het verliezen van een baan, werken in het buitenland, een echtscheiding over de overstap naar een eigen onderneming.

Wilt u weten welke invloed deze zaken hebben op uw oudedagsvoorziening? Onze pensioenadviseur voorziet u graag van een goed pensioenadvies. Geen overbodige luxe in deze turbulente tijden, want er dreigt voor veel mensen een tekort. Met een goed pensioenadvies kunt u daar wellicht nog iets aan doen. Neem contact met onze pensioenadviseur op voor een gedegen en onafhankelijk pensioenadvies.

 

— VEEL GESTELDE VRAGEN —
Kunnen de pensioenen nog steeds worden uitbetaald?
Er worden zware financiële eisen gesteld aan de pensioenfondsen. Die eisen zijn er om ervoor te zorgen dat mensen op hun pensioen kunnen rekenen. U kunt er dus van uitgaan dat de pensioenen bijna altijd kunnen worden uitbetaald. Echter, in een uitzonderlijke situatie zoals de financiële crisis kan het zo zijn dat een pensioenfonds de pensioenen niet meer volledig kan uitbetalen. Dan krijgen mensen bijvoorbeeld in plaats van 100 procent pensioen, een pensioen van 93 procent. Het is in die uitzonderlijke situatie dus niet zo dat er geen pensioen wordt uitgekeerd, maar een lager pensioen. Wilt weten of dit voor u van toepassing is? Vraag onze pensioenadviseur in Meppel om pensioenadvies!

Hebben nabestaanden altijd recht op een ANW-uitkering?
Nee. Nabestaanden hebben alleen recht op een ANW-uitkering als:

  • Ze geboren zijn voor 1 januari 1950.
  • Ze geboren zijn na 1 januari 1950 en de zorg hebben voor kinderen jonger dan 18 jaar. Zodra het jongste kind 18 jaar wordt, vervalt de uitkering.
  • Ze tenminste 45 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard.

Kan voorkomen worden dat de kapitaalverzekering bij leven zonder uitkering vervalt bij overlijden?
Deze verzekering kan gecombineerd worden met een overlijdensrisicoverzekering. Bij deze combinatie (ook wel de gemengde verzekering genoemd) ontstaat een gegarandeerde uitkering, namelijk als de verzekerde op de einddatum van de verzekering leeft of als de verzekerde vóór die datum overlijdt.

Aan wie keert een overlijdensrisicoverzekering na overlijden van de verzekerde uit?
De verzekering keert uit aan degene die in de polis als ‘begunstigde’ is aangewezen. Afhankelijk van het doel van deze verzekering wordt dus van tevoren bepaald wie de uitkering ontvangt.