Vermogensadvies

U wilt een deel van uw kapitaal beleggen, maar weet niet precies in welke fondsen. Dan is het verstandig om onze gecertificeerd financieel planner om beleggingsadvies te vragen. De financieel planner/beleggingsadviseur inventariseert uw wensen en persoonlijke situatie en geeft u op ons kantoor een beleggingsadvies op maat zodat het aansluit bij het rendement dat u wilt behalen. Zo’n beleggingsadvies wordt altijd gegeven in een persoonlijk gesprek, zodat u het beleggingsadvies krijgt dat bij u en uw wensen past. Bent u toe aan een goed beleggingsadvies? Neem dan contact op met onze financieel planner/beleggingsadviseur.

Onze financieel planner/beleggingsadviseur is gedegen opgeleid en voorziet u van een goed beleggingsadvies gebaseerd op uw wensen. Daarbij kijkt hij hoe groot uw budget is en hoeveel rendement u wilt behalen. En, ook belangrijk, hoeveel risico u wilt lopen of juist niet wilt lopen. Is uw beleggingsportefeuille eenmaal samengesteld, dan houdt onze financieel planner/beleggingsadviseur uw portefeuille in de gaten en bouwt deze uit waar mogelijk. En zijn er ontwikkelingen die invloed hebben op uw beleggingen, dan stelt onze adviseur u direct op de hoogte. Ook handelt onze adviseur alle administratieve zaken rondom uw beleggingsportefeuille af, zodat u zich bezig kunt houden met andere zaken.

 

Sparen kost geld
Eind december stond in de Telegraaf dat 2012 een bedroevend jaar was voor spaarders en in het AD van begin januari 2013 stond dat sparen geld blijft kosten en de consument kan het beste kiezen voor deposito, klimsparen of de beurs.

Dalende spaarrentes
Het zal wellicht diverse spaarders zijn ontgaan, maar begin 2012 heeft de Europese Centrale Bank haar belangrijkste rentetarief verlaagd. Hierdoor konden de banken een stuk goedkoper aan geld komen, waardoor het voor de banken minder noodzakelijk werd om geld van spaarders aan te trekken. Sinds die tijd daalde de rente fors en het einde hiervan is nog niet in zicht. De hoogste rente is namelijk in een jaar tijd gedaald van 3,15% naar nu maximaal 2,20%, terwijl veel banken al onder de 2% zitten voor dagelijks opvraagbaar geld.

Inflatie
De huidige inflatie is een stuk hoger dan de meeste rentepercentages op de spaarrekeningen en datbetekent dat sparen in feite gewoon geld kost.Als de consument ook nog VRH (vermogensrendementsheffing) verschuldigd is, zal de rente meer dan 4% moeten bedragen om de geldontwaarding te compenseren. Als u kiest voor sparen, kiest u in de meeste gevallen voor een negatief reëel rendement.

Deposito’s
Om een beter rendement met sparen te maken wordt meestal aanbevolen om te kiezen voor een deposito.
Maar ook de tarieven van deze spaarvorm dalen in een rap tempo. Bij 5 jaar vast ontvangt de consument op dit moment maximaal 3,0% rente, nog altijd te weinig als je vermogensrendementheffing bent verschuldigd.
Vanaf een rentevast periode van 10 jaar (op dit moment maximaal 3,5%) maak je waarschijnlijk nog net geen verlies. Eventueel biedt een spaarrekening met klimrente een alternatief, maar voor deze spaarrekeningen geldt dat de eerste jaren je maar een lage rente vergoeding krijgt.

Uw doelstellingen
Het is opvallend dat de erg lage rente -die naar verwachting dit jaar nog verder zal dalen- voor veel consumenten nog geen reden is om te gaan beleggen. In 2012 is er maar liefst 20 miljard euro aan spaargeld bijgekomen en is het totale spaargeld in Nederland inmiddels opgelopen naar zo’n € 325 miljard!
Het is belangrijk om te blijven monitoren op uw doelstellingen en de consequenties van een negatief reëel rendement bij sparen daaraan relateert.
Als er voldoende financiële buffer is voor het huishouden en het geld bedoeld is voor de langere termijn, dan is beleggen – mits het risicoprofiel dat toelaat – een alternatief dat serieus overwogen dient te worden om het gewenste financiële plaatje voor de toekomst meer realistisch te laten worden.