Aandachtspunten

Weet waar u aan toe bent. Informeer naar eventuele verplichte verzekeringen, naar de (vaste?) rente, naar looptijd en naar wat het in totaal kost.

Het lukt niet altijd om tegen het geadverteerde tarief een lening te krijgen (het rentepercentage is bijvoorbeeld alleen voor eigen-woningbezitters). Bij een ander maar toch nog aantrekkelijk aanbod kan als voorwaarde worden gesteld dat er een aantal verzekeringen moeten worden afgesloten die eigenlijk niet nodig zijn.

De aangeboden lage rente is soms slechts een tijdelijk aanbod. Afbetaling duurt dan langer dan verwacht en er wordt totaal meer betaald voor de lening. 4,3% rente kan veel duurder uitpakken dan 9% rente. Bijvoorbeeld bij het lenen van 25.000 euro tegen 9% rente is de schuld afgelost in 6 jaar bij betaling van 500 euro per maand.

Deze lening oversluiten naar een aanbieder van 4,3% lijkt in eerste instantie een besparing, maar meestal betreft het een aflossingsvrij krediet met een vaste looptijd tot 20 jaar. In plaats van totaal 6.750 euro aan rente moet dan 21.500 euro aan rente worden betaald. Aan het eind van de 20 jaar is nog steeds geen enkel bedrag op de lening afgelost en de mogelijkheid op een nieuwe lening is in de tussentijd erg klein.

Terug